نقش موثر شهرداری سمنان در مرمت و بازآفرینی بناهای تاریخی شهر : گفتگوی اختصاصی پایگاه بازآفرینی با مهندس محسن مداح مدرس دانشگاه و مالک خانه سمنانی ها
خانه تاریخی سمنانی ها یکی از کوچکترین خانه های تاریخی به ثبت رسیده در فهرست آثار ملی و از معدود خانه هایی است که در ساخت آن به همه مولفه های معماری بومی سمنان و معماری کویری توجه شده است.
تا چند وقت پیش این خانه در وضعیت تخریب و بحرانی قرار داشت اما سرنوشت برای این خانه اینگونه پیش نرفت . مهندس محسن مداح مالک خانه تاریخی سمنانی ها که سابقه فعالیت در حوزه رلوه ، مستندنگاری و تهیه ثبت بناهای تاریخی و مرمت ابنیه تاریخی شهر را دارد در جریان نگارش کتاب اطلس خانه های تاریخی سمنان ، به خانه ای با مساحت 121 متر و بادگیر با ارتفاع 13.60 که قدمت آن به بیش از 130 سال و به دوره ناصرالدین شاه می رسید مواجه گردید که به دلیل بی توجهی مسئولین و عدم توانایی مالکین در مرمت به صورت متروکه در آمده بود . دیری نگذشت که این خانه با توجه به ویژگی های ذاتی خود مورد توجه مهندس مداح گردید و ایشان برای تملک خانه اقدام نمودند .

خانه تاریخی سمنانی ها یکی از خاص ترین خانه های تاریخی شهر سمنان میباشد که دارای بیشترین عنصرهای معماری مربوط به اقلیم گرم و خشک می باشد . وجود پیر نشین در ابتدای خانه و درب دولنگه قوس داری که با درکوبل های زنانه و مردانه در ابتدای محور تاریخی تکیه عباسیه جلب توجه مینماید . همچنین وجود فضای دالان که مراجعین به خانه را برای حضور در سرسرا و حیاط راهنمایی مینماید . این خانه کوچک که به نحوی زیبا دارای فضای زمستان نشین وتابستان نشین میباشد که با ظرافت تمام و به سادگی از معماری بومی و اقلیمی برای بهتر کردن شرایط زندگی برای ساکنین بهره جسته وجود اتاق زمستان نشین با سقف چوبی کوتاه و پنجره بزرگ برای جذب حداکثر نور و تابش خورشید به فضای داخل همچنین فضای تابستان نشین در جبهه جنوبی و استفاده از طاق بلند به سبک طاق کجاوه و ایجاد رف های متقارن که زیبایی خاصی به اتاق داده همچنین فضای زیر بادگیر و استفاده از باد طبیعی برای خنک کردن فضای داخل از ویژگی های این فضاست در اتاق زیرزمین نیز با توجه به استفاده از رطوبت زمین اختلاف دمای فاحشی وجود دارد که از ویژگی های این اتاق استفاده از آجر های مهری در بدنه میباشد در نهایت حیاط خانه که با توجه به تناسبات طلایی در ابعاد و مقایسه ارتفاع دیوار باعث سایه اندازی در بیشترین ساعت روز گشته است همگی از ویژگی های منحصر به فرد این خانه زیباست که مرمت آن طی سرمایه گذاری بالغ بر سه میلیارد ریال در طی سال های 1397 تا 1398 توسط مالک این خانه صورت پذیرفت و امروز این خانه به عنوان یک اثر تاریخی ثبت شده در فهرست آثار ملی و همچنین به عنوان اولین نگارخانه تاریخی در بافت تاریخی در محدوده بافت با جمع آوری هنرمندان تلاش دارد تا ضمن حمایت از جامعه هنری و ترویج فرهنگ مرمت و احیاء به عنوان یک نمونه موفق در مرمت صفر تا صد و مرمت تکمیلی در شهر سمنان مورد بهره برداری قرار گیرد.
از ویژگی های این بنا میتوان به رعایت اصول طراحی و مرمتی و پرهیز از الحاق عنصرهای معماری نظیر بادگیر معاصر (به عنوان بزرگترین بادگیر شهر) و آمودهای معاصر نام برد در نهایت این آرزو که به زودی با توجه به رویکرد ساکنین و مجاورین محله تکیه عباسیه شاهد مرمت خانه های تاریخی سمنانی های یک و دو در آینده ای نزدیک با حمایت مسئولین میراث فرهنگی و همچنین مشارکت شهرداری سمنان گردد .

مداح نقش شهرداری سمنان در مرمت و بازافرینی بناهای تاریخی شهر را بسیار مهم می داند و اظهار داشت : جا دارد از تلاش های شهرداری سمنان در احیاء محور تکیه عباسیه و صیانت از ارزش های بافت های تاریخی و محدود کردن ساخت و سازها در پلاک مجاور برای حفظ خط آسمان ابنیه تاریخی و زیبا سازی بصری پلاک های مجاور و نیز مشورت های تشکر ویژه داشت .